Zwanger worden
Een groot deel van de vrouwen met endometriose kan zwanger worden. Het kan soms wel moeilijker zijn, bijvoorbeeld als de endometriose rond de eileiders of eierstokken zit.
De kans om zwanger te worden kan kleiner zijn als je endometriose hebt
Dit is vooral het geval als de endometriose rond de eileiders of eierstokken zit. Soms zijn de eileiders niet meer goed open. Dit kan onderzocht worden. Endometriose kan ook invloed hebben op de hoeveelheid en kwaliteit van de eicellen. Bij adenomyose in de spierwand van de baarmoeder is de kans op zwangerschap ook iets kleiner.
Je kunt de kans om zwanger te worden zelf vergroten
Dit kan je doen door een gezonde leefstijl te hebben:
- Gebruik geen drugs
- Rook niet, of stop met roken
- Drink geen alcohol
- Zorg voor een gezond gewicht
- De bovenstaande punten zijn ook heel belangrijk voor je partner
De kans dat je zwanger wordt, hangt ook af van de vruchtbaarheid van je partner. Het helpt daarom als je partner ook gezond leeft. Je vruchtbaarheid neemt af naarmate je ouder wordt.
Voor je 30e is het makkelijker om zwanger te worden. Houd daar rekening mee als je graag kinderen wilt.
"Veel stellen gaan na een jaar naar de huisarts als het niet lukt om zwanger te worden. Als je veel klachten ervaart door endometriose is het verstandig om niet een jaar te wachten."
Als het niet lukt om zwanger te worden, ga dan met je partner naar de huisarts
Veel stellen gaan na een jaar naar de huisarts als het niet lukt om zwanger te worden. Als je veel klachten ervaart door endometriose is het verstandig om niet een jaar te wachten. De huisarts kan met jullie bespreken wat de beste aanpak is. Dit hangt af van verschillende dingen, zoals op hoeveel plekken de endometriose zit en waar. Jullie leeftijd en jullie vruchtbaarheid heeft ook invloed. Heb je pijn tijdens de seks waardoor je minder seks kunt hebben? Bespreek dit ook met je huisarts.
Stoppen van hormonale medicatie bij kinderwens
Endometriose wordt vaak behandeld met hormonale medicatie, zoals de pil of hormoonspiraal. Dit voorkomt vaak dat je zwanger wordt. Gebruik dus geen hormonale medicatie voor endometriose als je zwanger wilt worden. Als je hiermee stopt kan de pijn terugkomen. Pijnstillers kunnen dan helpen, maar als je zwanger wilt worden kan je niet alle pijnstillers gebruiken. Paracetamol is meestal de veiligste keuze. Bespreek dit met je arts. Als je diepe endometriose hebt en wilt stoppen met hormonale medicatie, is het belangrijk om dit ook eerst met je gynaecoloog te bespreken.
Er zijn behandelingen die de kans op zwangerschap kunnen vergroten
Als het niet lukt om zwanger te worden kan er een kijkoperatie gedaan worden. Er wordt dan gekeken of de eileiders open zijn. Bij milde vormen van endometriose kan de endometriose ook worden verwijderd met een (kijk)operatie. Dit kan de vruchtbaarheid iets verbeteren. Bij ernstige endometriose is een operatie lastiger. De arts bespreekt dan de voor- en nadelen. Het is niet duidelijk of een operatie de kans op zwangerschap dan vergroot. Het is ook mogelijk dat de operatie de eierstokken beschadigt.
Er kan ook een andere behandeling worden gedaan, zoals IVF (bevruchting buiten het lichaam) en IUI (vruchtbaarheidsbehandeling in het lichaam). Wil je meer weten over IVF en IUI? Kijk voor meer informatie op de website van Thuisarts: Ik heb endometriose en het lukt niet om zwanger te worden | Thuisarts.nl.
Tijdens en na de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kunnen klachten soms verminderen of verdwijnen. Dat komt door veranderingen in hormonale activiteit. Hoe lang je na de zwangerschap minder last hebt van klachten is voor iedereen anders. Soms blijven de klachten langer weg als je borstvoeding geeft.