Medicijnen

Endometriose kan niet worden genezen door medicatie. Medicijnen kunnen wel helpen om klachten van endometriose te verminderen.

Pijnstillers

Pijnstillers kunnen helpen om pijn door endometriose te verminderen. NSAID’s ("Non Steroidal Anti-Inflammatory Drug") zijn medicijnen die helpen tegen pijn, zoals ibuprofen of naproxen. NSAID's werken bij pijn door endometriose het best. Ze kunnen samen met paracetamol worden gebruikt. Als je zwanger wilt worden en geen hormonale medicatie kunt gebruiken, kun je pijnstillers gebruiken. Let op: tijdens de zwangerschap mag je niet alle pijnstillers gebruiken. Paracetamol is meestal de veiligste keuze. Vraag altijd advies aan je arts of apotheek.

Een pijnspecialist kan je helpen als gewone pijnstillers onvoldoende helpen. Klik hier voor meer informatie.

Hormonale behandeling

Hormonale medicatie zorgt voor het onderdrukken van endometriose. Dit gebeurt onder andere doordat het de eisprong remt en de aanmaak van oestrogeen verlaagt. De meeste hormonale medicatie zijn ook middelen die voorkomen dat je zwanger wordt, zoals de anticonceptiepil of de hormoonspiraal. Sommige hormonale middelen werken goed tegen endometrioseklachten, maar werken niet goed als middel om te voorkomen dat je zwanger wordt. Er zijn verschillende vormen van hormonale medicatie:

  • Combinatiemiddelen: Er zijn middelen die oestrogeen én progesteron bevatten (zoals bijvoorbeeld de anticonceptiepil).
  • Middelen met alleen progesteron: Er zijn ook middelen die alleen progesteron bevatten (zoals de minipil of de hormoonspiraal).
  • GnRH-medicijnen: Deze medicijnen zorgen voor een soort tijdelijke overgang doordat de eierstokken weinig of geen oestrogeen meer maken. Hieronder worden ze uitgebreider toegelicht.
  • Aromataseremmers: Aromataseremmers verminderen de aanmaak van oestrogenen. Door bijwerkingen (zoals verminderde botdichtheid, droogte van de vagina en opvliegers) krijg je dit alleen als je erg veel pijn hebt en andere behandelingen onvoldoende helpen.

Doorlopend gebruik van de pil of minipil zonder stopweek is veilig en kan ervoor zorgen dat er geen menstruatie komt. Dit zorgt vaak voor minder pijn. Endometriose gaat niet weg met hormonen, maar wordt wel rustiger. Bij stoppen komen de klachten vaak weer terug. Na het stoppen van de behandeling heeft het geen effect meer op de vruchtbaarheid. Bij de prikpil kan het langer duren voordat de menstruatie weer terug is. Bijwerkingen verschillen per type hormoon én per persoon. Vaak zijn dit: hoofdpijn, puistjes, zwaarder worden, onregelmatig bloedverlies, vermoeidheid, stemmingsklachten en licht verhoogde kans op trombose.
Sommige hormoonbehandelingen voor endometriose zijn niet getest als anticonceptie. Als je niet zwanger wilt worden is het belangrijk om extra anticonceptie te gebruiken, zoals condooms.

GnRH-medicijnen
Gonadotropine-releasing-hormoon (GnRH) medicijnen zorgen voor een soort tijdelijke overgang doordat de eierstokken weinig of geen oestrogeen meer maken. Hierdoor is endometriose minder actief en zijn er vaak minder klachten. GnRH-medicijnen kunnen op verschillende manieren gebruikt worden: een pil, injecties of neusspray. Ze kunnen overgangsklachten zoals opvliegers en nachtzweten veroorzaken. Ook kunnen ze de botdichtheid verminderen. Bij jongeren of jongvolwassenen heeft dit daarom niet de voorkeur. Om klachten te verminderen en de botdichtheid te beschermen, wordt vaak een lage hoeveelheid hormonen (met pil of pleister) samen met een GnRH-middel gegeven.

Veelgestelde vragen

Endometriose is een ziekte die te maken heeft met hormonen. We weten dat de ontsteking meestal ontstaat door de verhoging van oestrogeen. Hormonale medicatie helpt met het regelen van de hormonen. Daardoor krijg je minder ontstekingen en wordt het endometrioseweefsel ‘rustig’. Hierdoor verminderen de klachten. Hormonale medicatie kan bijwerkingen geven, maar dat verschilt per persoon. Bij de medicatie zit een bijsluiter waarin de bijwerkingen staan. Heb je veel last van bijwerkingen? Bespreek deze met je arts.