Gevolgen
Endometriose is een chronische ziekte en gaat niet over. Endometriose kan daarom verschillende gevolgen hebben voor iemands leven, zoals werken, dagelijkse activiteiten of zwanger worden. De gevolgen kunnen voor iedereen anders zijn.
Gevolgen van endometriose
- Tijdens de menstruatiecyclus kunnen plekken met endometriose groeien. Voor en tijdens de menstruatie kunnen de plekken met endometriose gaan bloeden. Dit kan zorgen voor ontstekingen, pijn en littekens. Ook kunnen er endometriosecysten (ruimtes gevuld met bloed) in de eierstokken ontstaan.
- Endometriose kan ook de darm, urineleiders of blaas ingroeien. In ernstige gevallen kan dit leiden tot afsluiting van de darm of schade geven aan de nier.
- Endometriose kan ernstige gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk om onderzoek te laten doen wanneer je klachten ervaart en op tijd met een behandeling te starten. Endometriose wordt niet altijd erger als je niks doet.
"Heb je klachten van endometriose? Dan is het extra belangrijk dat je zorgt voor rust en ontspanning."
Gevolgen van adenomyose
Bij adenomyose groeit endometriose in de spierwand van de baarmoeder. Dit kan klachten geven van veel bloedverlies bij de menstruatie, meer pijn bij menstruatie en pijn tijdens seks. Adenomyose kan problemen geven met zwanger worden. Dit komt waarschijnlijk doordat het bevruchte ei (embryo) minder goed in de baarmoeder kan vestigen. Lichte vormen van adenomyose hebben waarschijnlijk geen of weinig invloed op de vruchtbaarheid
Wil je meer weten over de gevolgen van adenomyose? Klik hier.
Chronische pijn (blijvende pijn)
Veel mensen met endometriose hebben op meerdere plekken pijn. Bijvoorbeeld pijn in de bekkenbodemspieren, blaas en darmen. Soms duurt deze pijn langer dan zes maanden. Dit heet chronische bekkenpijn. Als pijn lang blijft kunnen de zenuwen in het lichaam deze pijn anders doorgeven en zelfs erger maken. Dit heet ‘centrale sensitisatie’. De pijn kan dan ook naar andere delen van het lichaam verspreiden. Soms blijft de pijn, zelfs als de oorzaak (bijvoorbeeld endometriose) is behandeld. Deze pijn kan ook invloed hebben op de stemming, gedrag en slaap.
Psychische gevolgen
Soms krijg je na een lange tijd eindelijk te horen dat je endometriose hebt. Dit kan betekenen dat je al veel pijn en onzekerheid hebt gehad. Een ziekte die niet overgaat kan veel invloed hebben op het dagelijkse leven. Door pijnklachten worden dagelijkse dingen zoals het huis schoonmaken, werken of sporten moeilijker. Misschien heb je door je klachten andere keuzes moeten maken voor je opleiding of carrière. Ook je relatie kan veranderen. Het kan voor je partner bijvoorbeeld moeilijk zijn om met jouw pijn, minder energie of veranderde seksleven om te gaan. Klachten van endometriose kunnen bij stress of inspanning erger worden.
Heb je klachten van endometriose? Dan is het extra belangrijk dat je zorgt voor rust en ontspanning, bijvoorbeeld door ademoefeningen, yoga of niets te doen. Het kan helpen om met een vriend(in), familie, huisarts of anderen die ook endometriose hebben over endometriose te praten.
Ervaringsverhalen
Wil je weten hoe anderen met Endometriose omgaan? Op de website van de Endometriose Stichting vind je ervaringsverhalen van anderen.
Veelgestelde vragen
Het hebben van endometriose kan invloed hebben op je mentale gezondheid. Bepaalde medicatie kan ook invloed hebben op hoe je je voelt. Endometriose gaat niet over, daarom kan het fijn zijn om ervaringen te delen met anderen die het ook hebben. De Endometriose Stichting organiseert hiervoor bijeenkomsten. Klik hier voor meer informatie. Het kan ook verstandig zijn om hulp te zoeken. Het kan bijvoorbeeld helpen om te praten met een psycholoog, een praktijkondersteuner, coach of maatschappelijk werker.