Gynaecoloog

Heb je last van klachten door endometriose en helpen pijnstillers en hormonen niet of onvoldoende? Dan kan je huisarts je doorsturen naar een gynaecoloog. De gynaecoloog zal verder onderzoek doen naar endometriose. De gynaecoloog bespreekt met jou welke behandeling het beste bij jou past.

Gynaecologen zijn artsen die gespecialiseerd zijn in vrouwspecifieke organen. Zij houden zich bezig met bevallingen, zwangerschap, vruchtbaarheid en de daarvoor belangrijke organen. Bijvoorbeeld de baarmoeder, vulva, vagina en eierstokken. Gynaecologen kunnen je daarom ook behandelen voor endometriose.

De gynaecoloog kan verschillende onderzoeken doen

De gynaecoloog kan onderzoeken of je endometriose hebt. Dit doet hij of zij bijvoorbeeld met een onderzoek via de vagina, een echo, of een MRI. De gynaecoloog doet dit alleen als jij dat goed vindt. De gynaecoloog kan ook een kijkoperatie uitvoeren als dat nodig is.

Wat als blijkt dat je endometriose hebt?

Als uit onderzoek blijkt dat je endometriose hebt, maakt de gynaecoloog samen met jou een behandelplan. Soms stuurt de gynaecoloog jou naar een ander ziekenhuis met verschillende experts die samen endometriose behandelen. Denk aan gynaecologen, urologen, radiologen, pijnspecialisten en chirurgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je uitgebreide endometriose hebt. Je kunt daar soms beter geholpen worden.

Kijk voor meer informatie over endometriose expertisecentra in Nederland op de website van De Gynaecoloog en de Zorgwijzer van de Endometriose Stichting.

Veelgestelde vragen

Het is niet altijd nodig dat je wordt doorgestuurd naar een specialist voor endometriose. Zeker niet na een eerste afspraak bij de huisarts. De huisarts zal eerst proberen om de klachten te verminderen. Als dit niet lukt kan de huisarts je doorsturen naar een specialist. Hiervoor maakt de huisarts een verwijsbrief. Leg je huisarts zo duidelijk mogelijk uit welke klachten je hebt. De huisarts kan deze dan opnemen in de verwijsbrief.