Klachten en symptomen
Als je endometriose hebt, kun je verschillende klachten hebben. De ernst en hoe vaak de klachten voorkomen, kunnen verschillen.
Menstruatiepijn en buikpijn
De belangrijkste klacht van vrouwen met endometriose is pijn. Je kunt last hebben van menstruatiepijn. Ook kan de pijn na verloop van tijd erger worden. Eerst is er vooral pijn bij de menstruatie, maar deze kan overgaan in buikpijn die er de hele tijd is.
Tieners hebben daarnaast vaker klachten van buikpijn met daarbij misselijkheid en hoofdpijn.
Darmklachten
Endometriose kan klachten van de darmen geven of een opgeblazen buik. Als endometriose tegen de darm drukt kan dit het moeilijker maken om te poepen. Endometriose kan ook de wand van de (endel)darm ingroeien. Dit kan ervoor zorgen dat de darmen verstoppen waardoor je niet (goed) kan poepen. Het kan ook zorgen dat je pijnlijke krampen krijgt of juist dunne poep. Poepen kan ook pijn geven in de buik. Soms is bloed of slijm bij de poep te zien.
Plasklachten
Endometriose kan plasklachten geven, zoals pijn bij plassen en vaak aandrang hebben tot plassen. Het is mogelijk bloed te plassen tijdens de menstruatie indien de endometriose door de blaaswand heen groeit.
Last van vermoeidheid
Vermoeidheid komt veel voor bij endometriose. Het is onduidelijk waardoor dit komt. Een mogelijke oorzaak van deze vermoeidheid is de (blijvende) pijn of ontsteking.
Pijn tijdens de seks
Pijn tijdens de seks is een klacht die past bij endometriose. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Soms kan de pijn zo heftig zijn, dat seks niet mogelijk is. Je arts kan je helpen om passende hulp te krijgen.
Heb je pijn tijdens het inbrengen van de penis in de vagina?
Dit kan komen door gespannen spieren van de bekkenbodem. Als je verwacht dat je pijn gaat krijgen, span je je lichaam aan. Dit kan juist pijn geven. Je kan hiervoor hulp krijgen van een bekkenfysiotherapeut. Meer weten over de bekkenfysiotherapeut? Klik dan hier.
Heb je pijn diep in de buik tijdens de seks?
Dit kan komen door endometriose in de buurt van de top van de vagina. Het kan ook komen door adenomyose of verklevingen.
Verminderde vruchtbaarheid
Een groot deel van de vrouwen met endometriose kan zwanger worden. Het kan soms wel moeilijker zijn, bijvoorbeeld als de endometriose rond de eileiders of eierstokken zit. Heb je een kinderwens? Bespreek dat met je arts, zodat een passende behandeling kan worden gekozen. Meer informatie over zwanger worden vind je hier.
Controleer je klachten
Heb je klachten die passen bij endometriose? Doe de zelftest en controleer hier je klachten.
Ervaringsverhalen
Ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met endometriose? Kijk dan op de website van de Endometriose Stichting:
Veelgestelde vragen
Niet iedereen heeft dezelfde klachten. Het kan daarom lastig zijn om te bepalen of klachten bij endometriose passen.
Niet iedereen heeft dezelfde klachten. Het kan daarom lastig zijn om te bepalen of klachten bij endometriose passen. Hier boven staan klachten die veel voorkomen bij endometriose. Om een goed beeld te krijgen van je klachten, kan je ze bijhouden in een dagboek. Je kunt bijvoorbeeld bijhouden wanneer je deze klachten hebt en de ernst van de klachten. Dit dagboek kan je meenemen naar de huisarts. Ook zou je voor het bezoek aan je huisarts de vragenlijst op de website kunnen invullen.
Heb ik endometriose?
Vraag je je af of je misschien endometriose hebt? Controleer dan even je klachten door het invullen van een korte vragenlijst.
Leven met endometriose
Endometriose kan invloed hebben op verschillende fases in je leven. Dit kan per persoon verschillen. Hieronder vind je verschillende levensfases.

Puberteit
Veel jonge meiden met endometriose hebben al vanaf de eerste menstruatie klachten.

Werk
Endometriose kan van invloed zijn op je werk en het uitvoeren van je taken. Je kunt zelf besluiten of je op je werk wilt bespreken dat je endometriose hebt.

Zwanger worden
Veel vrouwen met endometriose kunnen zwanger worden. Het kan soms wel moeilijker zijn, bijvoorbeeld als de endometriose rond de eileiders of eierstokken zit.

Overgang / Menopauze
Na de overgang nemen klachten van endometriose vaak af. Helaas zijn er ook vrouwen die na de overgang klachten van endometriose houden.