Overgang / Menopauze

Na de overgang nemen klachten van endometriose vaak af. Helaas zijn er ook vrouwen die na de overgang klachten van endometriose houden.

Vaak verdwijnen klachten na de laatste menstruatie

De overgang begint een aantal jaren voor je laatste menstruatie. Gemiddeld zijn vrouwen voor het laatst ongesteld als ze 51 jaar zijn. Dit heet de menopauze. Tijdens de overgang verandert je hormoonhuishouding. Endometriose groeit door hormonen, met name oestrogeen. Na de laatste menstruatie (menopauze) zijn de eicellen op. Je lichaam maakt daardoor minder hormonen aan, dus ook minder oestrogeen. Hierdoor hebben de meeste vrouwen met endometriose na de laatste menstruatie weinig of geen klachten meer.

"Helaas verdwijnen de klachten van endometriose na de overgang niet voor iedereen. Dit wordt vaak gedacht, maar is helaas niet waar."

Sommige vrouwen hebben ook na de overgang nog last van endometriose

Helaas verdwijnen de klachten van endometriose na de overgang niet voor iedereen. Dit wordt vaak gedacht, maar is helaas niet waar. De endometriose kan ook na de overgang nog actief zijn en pijnklachten geven. Bespreek met je arts wat voor jou de beste behandelopties zijn.

Hormoontherapie na de overgang

Sommige vrouwen krijgen na de overgang hormoontherapie. Dit gebeurt bijvoorbeeld als iemand op jonge leeftijd al in de menopauze komt, voor je 40e. Een andere reden is als iemand veel klachten van de overgang heeft, bijvoorbeeld ernstige opvliegers. Bij vrouwen met endometriose kunnen de klachten door hormoontherapie soms ook weer toenemen. Bespreek met je arts wat de beste optie voor jou is.

Veelgestelde vragen

Ja, je kunt endometriose hebben als je ouder bent dan 45. Na de laatste menstruatie (menopauze) hebben sommige vrouwen nog steeds klachten. Dit komt meestal door de schade die endometriose in de buik heeft veroorzaakt.