Wat kan ik er zelf aan doen?

Het is niet mogelijk om te genezen van endometriose, maar je kunt wel de klachten en symptomen behandelen. Om de klachten en symptomen van endometriose te behandelen, kunnen verschillende dingen helpen. Hier vind je een overzicht met wat je zelf kan doen om de pijn te verminderen.

Pijnstillers

Pijnstillers kunnen helpen om pijn door endometriose te verminderen. NSAID’s (zoals ibuprofen of naproxen) werken hiervoor het best. Ze kunnen samen met paracetamol worden gebruikt. Let op: tijdens de zwangerschap mag je niet alle pijnstillers gebruiken. Paracetamol is meestal de veiligste keuze. Vraag altijd advies aan je arts of apotheek.

Voeding en leefstijl

Er bestaat helaas geen dieet voor klachten van endometriose. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op endometriose. We weten nog niet goed wat het beste werkt en bij wie.

  • Sommige voedingsmiddelen lijken meer klachten te geven bij endometriose, zoals rauw, rood vlees en dierlijke vetten.
  • Endometriose ontwikkelt zich onder invloed van oestrogeen, het vrouwelijk geslachtshormoon. Sommige voedingsmiddelen bevatten zogenaamde fyto-oestrogenen, zoals soja. Deze voedingsmiddelen lijken het risico op endometriose te verhogen.
  • Omega-3 vetzuren en citrusvruchten lijken juist weer beschermend te werken.

Eén van de symptomen van endometriose is het hebben van darmklachten. Het FODMAP dieet is goed onderzocht bij het prikkelbaar darm syndroom. Het advies is dit alleen te doen onder begeleiding van een FODMAP diëtist.

Het kan per persoon verschillen welke voeding helpt. Het is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en dat je het dieet kunt volhouden. Maak het dus niet te ingewikkeld. Een voedingsdeskundige of diëtist kan je daarmee helpen.

Naast voeding kan een gezonde leefstijl bijdragen aan hoe je je voelt. Yoga en mindfulness kunnen een positieve invloed hebben op de klachten en pijn. Bij endometriose is hierover nog niet zoveel bekend.

Dagboek bijhouden

Het kan helpen om je klachten in een dagboek bij te houden. Dit geeft jezelf en de huisarts een beter beeld. Een dagboek kan helpen om te bepalen of je endometriose hebt. Je kunt dit in een papieren dagboek of op je telefoon doen. Klik hier voor meer informatie over het bijhouden van een dagboek.

Heb ik endometriose?

Vraag je je af of je misschien endometriose hebt? Controleer dan even je klachten door het invullen van een korte vragenlijst.

Controleer je klachten