Afspraak bij de huisarts
Als je klachten hebt die passen bij endometriose is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Het is belangrijk om de afspraak goed voor te bereiden.
Heb je klachten en symptomen die bij endometriose zouden kunnen passen?
Maak dan als eerste een afspraak bij de huisarts. Als dat nodig is, stuurt de huisarts je door naar een gynaecoloog. Een overzicht van verschillende zorgverleners die bij endometriose kunnen helpen vind je hier.
"Het is belangrijk om je goed op de afspraak met de huisarts voor te bereiden. Dit kan door je klachten op te schrijven, en bij te houden wanneer je welke klachten hebt."
Bereid je afspraak met je huisarts goed voor
Het is belangrijk om je goed op de afspraak met de huisarts voor te bereiden. Dit kan door je klachten op te schrijven, en bij te houden wanneer je welke klachten hebt. Hiermee heb je een beter beeld van je klachten en kun je beter het gesprek aangaan. Je maakt het voor de huisarts ook makkelijker om vast te stellen of je endometriose hebt.
- Controleer je klachten: Vul de vragenlijst met mogelijke endometriose symptomen in.
- Bereid je afspraak met de huisarts goed voor: De Endometriose Stichting heeft een vragenformulier opgesteld dat je kan helpen met het voorbereiden van de afspraak: https://www.endometriose.nl/voorbereiding-eerste-afspraak.
- Houd een dagboek bij: Noteer je klachten in een dagboek of app en neem deze mee naar de huisarts.
Onderzoek in de vagina
Het is mogelijk dat de (huis)arts onderzoek doet via de vagina. De arts zal eerst vragen of jij dat goed vindt. De arts kan met zijn/haar vingers in de vagina voelen of er plekken zijn die pijn doen. De (huis)arts kijkt soms ook met een spreider in de vagina. Soms zijn er endometriose plekken in de buurt van de baarmoedermond te zien.
Heb ik endometriose?
Vraag je je af of je misschien endometriose hebt? Controleer dan even je klachten door het invullen van een korte vragenlijst.
Veelgestelde vragen
Het is niet altijd nodig dat je wordt doorgestuurd naar een specialist voor endometriose. Zeker niet na een eerste afspraak bij de huisarts. De huisarts zal eerst proberen om de klachten te verminderen. Als dit niet lukt kan de huisarts je doorsturen naar een specialist. Hiervoor maakt de huisarts een verwijsbrief. Leg je huisarts zo duidelijk mogelijk uit welke klachten je hebt. De huisarts kan deze dan opnemen in de verwijsbrief.
Het kan lastig zijn om je huisarts te overtuigen van de ernst van je klachten. Bereid het gesprek met je huisarts daarom zo goed mogelijk voor. Hiervoor kun je deze vragenlijst invullen. Je kunt de antwoorden uitprinten en meenemen naar de afspraak. Deze vragen helpen jou en jouw huisarts om de symptomen van endometriose beter te herkennen. Let op, de vragenlijst geeft geen diagnose of medisch advies. Je kunt ook een dagboek bijhouden over je klachten. Klik hier voor meer informatie over het bijhouden van een dagboek.
Behandelingen
Het is niet mogelijk om te genezen van endometriose, maar je kunt wel de klachten en symptomen behandelen. Om de klachten en symptomen van endometriose te behandelen, zijn er verschillende opties.

Medicijnen
Endometriose kan niet worden genezen door medicatie. Medicijnen kunnen wel helpen om klachten van endometriose te verminderen.

Operatie
Als pijnstillers of hormonale behandelingen niet genoeg helpen om de klachten te verbeteren kan soms een operatie worden gedaan om endometriose te behandelen.

Extra zorg
Bij endometriose kun je extra zorg proberen, zoals acupunctuur of reiki. Er is echter weinig bewijs dat dit helpt tegen de klachten.