Operatie

Als pijnstillers of hormonale behandelingen niet genoeg helpen om de klachten te verbeteren kan soms een operatie worden gedaan om endometriose te behandelen. Tijdens de operatie kunnen de endometrioseplekken niet altijd (volledig) worden verwijderd.

Bij een kijkoperatie kijkt de arts via één of meerdere kleine sneeën met een kleine camera in je buik. Hierbij kunnen endometriose en verklevingen worden weggehaald, als dit vooraf met je besproken is. Soms worden ook (delen van) organen verwijderd, zoals de baarmoeder. Dit hangt af van de ernst, de soort en plek van de endometriose en jouw keuzes en wensen. Soms kan de arts niet alle plekken weghalen. In dat geval heb je een extra operatie of andere behandeling nodig. De gynaecoloog (en soms ook de chirurg en/of uroloog) voert de operatie uit. Dit gebeurt onder narcose.

In ernstige gevallen is het ook mogelijk om je eierstokken te laten verwijderen. Dit zijn ingrijpende operaties, omdat je dan geen kinderen meer kunt krijgen. Als beide eierstokken worden verwijderd, kom je in de overgang.

Soms is het niet mogelijk om een operatie te doen. Bijvoorbeeld als het niet medisch verantwoord is of niet uitvoerbaar.

Op de website van de gynaecoloog.nl staan filmpjes over verschillende operaties.

Een (kijk)operatie heeft ook nadelen:

  • Soms heb je na de kijkoperatie nog steeds pijn of andere klachten. Zelfs wanneer de arts endometrioseweefsel heeft weggehaald.
  • Endometriose kan terugkomen na een operatie.
  • Een operatie kan complicaties geven. De darmen, urineleiders of de blaas kunnen door een operatie beschadigen en je hebt risico op een bloeding of ontsteking.
  • Als er een stukje darm verwijderd wordt, kun je problemen met je ontlasting krijgen. Dit wordt voor de operatie met je besproken. Soms krijg je tijdelijk een stoma. Dit is een kunstmatige uitgang voor ontlasting. Hierbij wordt de darm vastgemaakt aan de huid voor op de buik. Een stoma kan nodig zijn om de darm na een darmoperatie rust te geven.

Bij diepe endometriose kan de gynaecoloog je doorsturen naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Endometriose expertisecentrum

Online is een overzicht te vinden van de ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in diepe endometriose. Kijk op de site van De Gynaecoloog om een expertisecentrum te vinden of kijk op de Zorgwijzer van Stichting Endometriose. Je kunt een afspraak maken met een verwijsbrief van de huisarts. Je gynaecoloog kan je ook doorverwijzen.

Op de website van de Endometriose Stichting is meer informatie te vinden over een operatie bij endometriose.

Veelgestelde vragen

Je hebt niet altijd een operatie nodig als je endometriose hebt. Dit hangt af van de soort, ernst en de locatie en de plek van de endometriose. Het advies is om zo min mogelijk te opereren.