Wetenschappelijke onderzoeken
Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar endometriose. We weten nog te weinig over het ontstaan van endometriose. Ook zou het goed zijn als de diagnose sneller en makkelijker gesteld kan worden. Daarnaast kan onderzoek de behandeling van endometriose in de toekomst verbeteren. Op dit moment kan je niet genezen van endometriose.
We hopen de zorg voor vrouwen met endometriose hiermee in de toekomst beter te maken.
- Meedoen aan medisch wetenschappelijk onderzoek
- Caires studie
- Code studie
- Dieet studie
- EASYlight studie
- Embo studie
- Endometriose en onvervulde kinderwens
- Endometriose en seksuele functie
- Endometriosepijn en Virtual Reality Bril
- Endure studie
- GAS endometriose studie
- Pearl studie
- Rise studie
- Soma studie
- Tosca studie
- Waves studie
Meedoen aan medisch wetenschappelijk onderzoek
Je kunt gevraagd worden om mee te doen aan onderzoek. Deelname aan een medische wetenschappelijk onderzoek is altijd vrijwillig.
Meer informatie over meedoen aan een medisch wetenschappelijk onderzoek vind je
hier
Lopende onderzoeken naar endometriose
Een overzicht van lopende wetenschappelijke onderzoeken vind je hieronder. Dit overzicht wordt elk half jaar bijgewerkt. Het overzicht is mogelijk niet compleet.
Caires studie
Onderzoek: CAIRES STUDIE: Comprehensive Analysis of the Impact of Rectal Endometriosis Surgery: Disease severity, surgical technique, and nerve preservation. Het is een onderzoek naar de invloed van operatieve behandeling van endometriose van de darm op darmfunctie, pijn en kwaliteit van leven; in het bijzonder de operatietechniek en het sparen van zenuwen rond de darm.
Wat is het doel van het onderzoek: Inzicht krijgen in de invloed van endometriose met darmbetrokkenheid op de werking van de darmen, pijn en kwaliteit van leven, en hoe dit na een operatie kan veranderen.
Onderzoek wordt gecoördineerd door: Haaglanden Medisch Centrum (Den Haag), hoofdonderzoeker Moniek van der Zanden
In welke ziekenhuizen kunt u meedoen met dit onderzoek: Haaglanden Medisch Centrum
Wie kunnen er meedoen aan dit onderzoek: Personen met endometriose in de endeldarm, die daarvoor behandeld worden met een operatie. Het onderzoek bestaat uit het invullen van vragenlijsten tot een jaar na de behandeling en heeft geen invloed op de keuze voor de soort behandeling.
Naar welke uitkomsten wordt gekeken in dit onderzoek: Ernst en plaats van de endometriose (volgens #Enzian classificatie), welk type operatie nodig is, of belangrijke zenuwen rond de endeldarm onbeschadigd kunnen blijven bij de operatie, de functie van de darmen voor en na de operatie, pijn voor en na de operatie, kwaliteit van leven.
Contact gegevens: Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar: Hanneke de Bruin (onderzoeker) H.de.Bruin@haaglandenmc.nl
Code studie
Onderzoek: CODE studie: Counseling en shared decision making in de behandeling van diepe endometriose met betrokkenheid van de darm. Het is een onderzoek naar wat er precies verteld wordt aan vrouwen met diep invasieve endometriose met betrokkenheid van de darm en in hoeverre er sprake is van gezamenlijke besluitvorming.
Wat is het doel van dit onderzoek: Uitzoeken wat er verteld wordt aan vrouwen met diepe endometriose over de behandelmogelijkheden. Het tweede doel is om te onderzoeken of er in hetzelfde gesprek sprake is van gezamenlijke besluitvorming. Gezamenlijke besluitvorming, ook wel Shared Desicion Making’, is een manier van gespreksvoering waarbij arts en patiënte samen tot een beleid komen dat het beste bij de patiënt past.
Onderzoek wordt gecoördineerd door: Máxima Medisch Centrum, Anne Keukens
In welke ziekenhuizen kunt u meedoen met dit onderzoek: Amsterdam UMC, MUMC+, St. Antonius Ziekenhuis
Wie kunnen er meedoen aan dit onderzoek: Vrouwen met diep invasieve endometriose waarbij de darm betrokken is en die een keuze moeten gaan maken over de soort behandeling.
Naar welke uitkomsten wordt gekeken in dit onderzoek: De informatie die verteld wordt door de arts en gezamenlijke besluitvorming. Het gesprek tussen de arts en patiënt wordt met audio opgenomen en de patiënt ontvangt enkele vragenlijsten.
Contact gegevens: Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar: anne.keukens@mmc.nl
Dieet studie
Onderzoek: Dieet studie
Wat is het doel van dit onderzoek: Effect van tailor-made dieetadviezen op endometriose klachten/darmklachten als onderdeel van holistische aanpak van endometrioseklachten.
Onderzoek wordt gecoördineerd door: UMCG, Astrid Cantineau, Linda Swart
In welke ziekenhuizen kunt u meedoen met dit onderzoek: UMCG
Wie kunnen er meedoen aan dit onderzoek: Alle vrouwen met endometriose klachten (hoeft niet bewezen te zijn met laparoscopie)
Naar welke uitkomsten wordt gekeken in dit onderzoek: Afname van buikpijn, opgeblazen gevoel, kwaliteit van leven
EASYlight studie
Onderzoek: EASYlight studie: esketamine tegenover placebo bij langdurige pijn door endometriose
Wat is het doel van dit onderzoek: Vrouwen kunnen door endometriose ernstige bekkenpijn hebben. Soms werkt de normale manier van pijnstilling en/of hormonale opties daar niet genoeg tegen. Esketamine is een medicijn dat in zo’n situatie misschien kan helpen, omdat het de pijn verlicht, maar ook helpt bij sombere gevoelens en ontsteking tegen gaat. We loten of iemand esketamine of een nepmedicijn (placebo) krijgt. U krijgt hiervoor een infuus dat 8 uur duurt.
Onderzoek wordt gecoördineerd door: Mathijs Blikkendaal, gynaecoloog Nederlandse Endometriose Kliniek, Dries Twijnstra, gynaecoloog Leids Universitair Medisch Centrum
In welke ziekenhuizen kunt u meedoen met dit onderzoek: Nederlandse Endometriose Kliniek (Reinier de Graaf Gasthuis, Delft). Als u in een ander ziekenhuis onder behandeling bent, kunt u ook meedoen. Uw behandelaar kan u voor deelname aan de studie doorverwijzen naar ons. De verdere behandeling voor de endometriose blijft in uw eigen ziekenhuis.
Wie kunnen er meedoen aan dit onderzoek: Vrouwen met elke vorm van endometriose, die ernstige dagelijkse bekkenpijn hebben die niet over gaat. Deze pijn reageert niet genoeg op de normale manieren van pijnstilling.
Naar welke uitkomsten wordt gekeken in dit onderzoek: Pijn, angst- en somberheidsklachten, en kwaliteit van leven.
Contact gegevens: Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar: Ini Zwart (arts onderzoeker) i.f.zwart@lumc.nl
Embo studie
Onderzoek: Endometriose meets Bekkenbodem (EMBO)
Wat is het doel van dit onderzoek: Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies ergens anders in het lichaam groeit. Vrouwen met endometriose hebben last van onder andere hevige buikpijn. Recente studies suggereren dat vrouwen met een overactieve bekkenbodemspier slechter reageren op hormonale therapie. Helaas werden bij deze studies kleine groepen patiënten onderzocht en werd de functie van de bekkenbodemspieren gemeten met indirecte metingen, namelijk lichamelijk onderzoek en tweedimensionale echografie. Directe metingen van bekkenbodemspierfunctie ontbreken, waardoor het bewijs nog niet sterk genoeg is om de richtlijnen aan te passen, door bijvoorbeeld standaard bekkenfysiotherapie te starten wanneer er met hormonale therapie wordt gestart.
In dit onderzoek wordt de bekkenbodemfunctie gemeten met twee directe functionele metingen: vierdimensionale (4D) functionele bekkenbodemechografie (strain metingen) en spierspanningsmetingen middels elektromyografie. In deze studie wordt in 80 vrouwen met endometriose de relatie tussen bekkenbodemfunctie en behandeleffect onderzocht.
Onderzoek wordt gecoördineerd door: drs. A. van der Steen (gynaecoloog, ZGT), dr. M.F.G. Verberg (gynaecoloog, MST) & dr. A.T.M. Bellos-Grob (assistant professor, Universiteit Twente & klinisch technoloog, ZGT), in samenwerking met drs. L.C. van Boven (gynaecoloog, MST), dr. M. Geukes (gynaecoloog, ZGT) en dr. J.A. Simmering (klinisch technoloog, ZGT)
In welke ziekenhuizen kunt u meedoen met dit onderzoek: Medisch Spectrum Twente (MST) & Ziekenhuisgroep Twente (ZGT).
Wie kunnen er meedoen aan dit onderzoek: Volwassen patiënten met (een verdenking op) endometriose die starten met hormonale therapie of die wisselen naar een ander soort hormonale therapie, omdat de initiële hormonale therapie onvoldoende werkt.
Naar welke uitkomsten wordt gekeken in dit onderzoek: We meten de functie van de bekkenbodemspier met directe metingen. Er wordt gezocht naar een relatie tussen de bekkenbodemspierfunctie en de verbetering in klachten die patiënten aangeven in vragenlijsten drie maand na de start van (nieuwe) hormonale therapie.
Endometriose en onvervulde kinderwens
Onderzoek: Endometriose en onvervulde kinderwens
Wat is het doel van het onderzoek: Het onderzoeken hoe vaak endometriose voorkomt bij vrouwen die voor vruchtbaarheidsonderzoek verwezen worden naar het fertiliteitscentrum vanwege het uitblijven van een zwangerschap.
Onderzoek wordt gecoördineerd door: Haaglanden Medisch Centrum (Den Haag), hoofdonderzoeker Moniek van der Zanden
In welke ziekenhuizen kunt u meedoen met dit onderzoek: Haaglanden Medisch Centrum
Wie kunnen er meedoen aan dit onderzoek: Bij dit onderzoek kijken we naar hoe vaak diepe endometriose en adenomyose voorkomt bij vrouwen die een afspraak krijgen voor vruchtbaarheidsonderzoek vanwege het moeilijk zwanger kunnen worden. Alle vrouwen tussen de 18 en 45 jaar die verwezen worden, zowel met als zonder een eerdere diagnose van endometriose, kunnen meedoen aan dit onderzoek.
Naar welke uitkomsten wordt gekeken in dit onderzoek: Er wordt met een inwendige echo en inwendig onderzoek gekeken hoe vaak diepe endometriose en adenomyose voorkomt bij vrouwen met een kinderwens. Ook kijken we als blijkt dat er endometriose wordt gezien, in hoeverre dit invloed heeft op de vruchtbaarheid en afloop van de zwangerschap.
Contactgegevens: voor meer informatie kunt u een mail sturen naar: Titia van Iperen (onderzoeker) T.van.Iperen@haaglandenmc.nl
Endometriose en seksuele functie
Onderzoek: Onderzoek naar seksuele functie bij endometriose
Wat is het doel van dit onderzoek: Het verzamelen van informatie over het seksueel functioneren van vrouwen met endometriose, en het effect van verschillende behandelingen hierop. We kijken of de plek waar de endometriose zit invloed heeft op het seksueel functioneren en of het effect van behandeling anders is bij verschillende soorten/locaties van endometriose. Bij dit onderzoek kiest u zelf samen met uw arts welke behandeling voor de endometriose het beste bij u past, en wordt de informatie verzameld door het invullen van vragenlijsten.
Onderzoek wordt gecoördineerd door: Haaglanden Medisch Centrum (Den Haag), hoofdonderzoeker Kim Boers
In welke ziekenhuizen kunt u meedoen met dit onderzoek: Haaglanden Medisch Centrum
Wie kunnen er meedoen aan dit onderzoek: Personen van 18 jaar en ouder die gezien zijn op de polikliniek endometriose van het Haaglanden Medisch Centrum en daar de diagnose endometriose hebben gekregen.
Naar welke uitkomsten wordt gekeken in dit onderzoek: Effect van behandeling van endometriose op pijn en seksueel functioneren, door middel van het invullen van verschillende vragenlijsten. Ook wordt met de echo gekeken op welke plekken de endometriose precies zit (volgens de #Enzian classificatie).
Contactgegevens: voor meer informatie kunt u een mail sturen naar: Titia van Iperen (onderzoeker) T.van.Iperen@haaglandenmc.nl
Endometriosepijn en Virtual Reality Bril
Onderzoek: Effect van behandeling met virtual reality bril (Reducept methode) op pijn bij endometriose
Wat is het doel van het onderzoek: Onderzoeken wat het effect is van behandeling van (aanhoudende) pijn bij endometriose door middel van de Reducept methode. Deze methode is erop gericht om mensen te leren hoe pijn in hun lichaam werkt en er meer grip op te krijgen. Met de Reducept methode is het mogelijk het brein te trainen om minder pijn te ervaren
Onderzoek wordt gecoördineerd door: Haaglanden Medisch Centrum (Den Haag), hoofdonderzoeker Moniek van der Zanden
In welke ziekenhuizen kunt u meedoen met dit onderzoek: Haaglanden Medisch Centrum
Wie kunnen er meedoen aan dit onderzoek: Personen van 18 jaar en ouder die gezien zijn op de polikliniek endometriose van het Haaglanden Medisch Centrum en daar de diagnose endometriose (of het vermoeden daarop) hebben gekregen.
Naar welke uitkomsten wordt gekeken in dit onderzoek: Door middel van vragenlijsten wordt gekeken naar de mate van pijn, het gebruik van pijnstillers en de kwaliteit van leven voor en na het behandeltraject met de virtual reality bril. Dit duurt ongeveer 6 tot 10 weken. Het behandeltraject bestaat uit een aantal afspraken in het ziekenhuis om te trainen met de virtual reality bril en een werkboek voor thuis.
Contactgegevens: voor meer informatie kunt u een mail sturen naar: Endometriosevpk@haaglandenmc.nl
Endure studie
Onderzoek: ENDURE studie
Wat is het doel van dit onderzoek: Effect van behandeling (hormonaal, chirurgie) van endometriose met darmbetrokkenheid op langere termijn
Onderzoek wordt gecoördineerd door: UMCG, Arthur Wijsmuller, Ellen Klinkert, Astrid Cantineau
In welke ziekenhuizen kunt u meedoen met dit onderzoek: UMCG
Wie kunnen er meedoen aan dit onderzoek: Patiënten met endometriose waar de darm betrokken is.
Naar welke uitkomsten wordt gekeken in dit onderzoek: Darmklachten, kwaliteit van leven.
GAS endometriose studie
Onderzoek: GAS endometriose studie (onderzoek naar de doelen van vrouwen met endometriose)
Wat is het doel van dit onderzoek: het doel is om te kijken naar het effect van de behandeling van vrouwen met endometriose, door te vragen naar de doelen die zij zich gesteld hebben met hun behandeling. Deze doelen worden vergeleken met standaard vragenlijsten.
Onderzoek wordt gecoördineerd door: Maxima Medisch Centrum
In welke ziekenhuizen kunt u meedoen met dit onderzoek: Maxima Medisch Centrum, MaastrichtUMC+, AmsterdamUMC
Wie kunnen er meedoen aan dit onderzoek: Vrouwen met (sterke verdenking op) endometriose, die een behandeling krijgen of waar de behandeling wordt aangepast.
Naar welke uitkomsten wordt gekeken in dit onderzoek: Effect van de behandeling
Pearl studie
Onderzoek: PEARL-studie. Pijn bij endometriose en de relatie met leefstijl: de effectiviteit van een ontstekingsremmend dieet en cognitieve gedragstherapie.
Wat is het doel van dit onderzoek: Onderzoeken of het volgen van twee verschillende leefstijlinterventies gedurende drie maanden effect heeft op de pijnklachten, kwaliteit van leven en ontstekingswaardes bij mensen met endometriose. In dit onderzoek wordt gekeken naar het effect van een ontstekingsremmend dieet en cognitieve gedragstherapie (een psychologische behandeling) afzonderlijk van elkaar, maar ook in combinatie met elkaar.
Onderzoek wordt gecoördineerd door: Radboudumc Nijmegen.
In welke ziekenhuizen kunt u meedoen met dit onderzoek: Radboudumc Nijmegen, Jeroen Bosch Ziekenhuis ‘s-Hertogenbosch, Rijnstate Ziekenhuis Arnhem, Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Amphia Ziekenhuis Breda.
Wie kunnen er meedoen aan dit onderzoek: Vrouwen vanaf 17 jaar die nog niet in de overgang zitten, gediagnosticeerd met endometriose door middel van een echo, MRI of operatie en die pijnklachten ervaren.
Naar welke uitkomsten wordt gekeken in dit onderzoek: 1) Vragenlijst onderzoek, de vragen gaan over uw demografische gegevens, dieet, medicijngebruik, medische geschiedenis, kwaliteit van leven, pijnsymptomen, stress, beweging, slaap en vermoeidheid. 2) Onderzoek in bloed en menstruatiebloed, hierin wordt gekeken naar ontstekingswaardes. 3) Onderzoek in ontlasting en een vaginaal kweekje, hierin wordt gekeken naar het microbioom van de darmen en vagina. 4) Onderzoek in haar, hierin worden cortisol levels gemeten, gerelateerd aan stress.
Contact gegevens: Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar: pearl-studie.verlgyn@radboudumc.nl
Rise studie
Onderzoek: RISE studie , De impact van seksueel misbruik op kinderleeftijd op endometrium in vrouwen met endometriose
Wat is het doel van dit onderzoek: Seksueel misbruik op kinderleeftijd en endometriose zijn beiden geassocieerd met een verstoring van het stress systeem. Wij willen onderzoeken hoe vaak seksueel misbruik voorkomt in deze groep, wat de impact is van een gestoord stress systeem door seksueel misbruik op endometrium en endometrioseweefsel van vrouwen die endometriose hebben. We denken dat aanhoudende stress veranderingen kan geven in het DNA en daarmee ook invloed kan hebben op endometriose.
Onderzoek wordt gecoördineerd door: Prof. dr. J.J. van Os, UMC Utrecht, Dr. N. van Hanegem, UMC Utrecht, Dr. J. van 't Hooft, Amsterdam UMC, Prof. dr. V. Mijatovic, Amsterdam, Dr. I. Bicanic, UMC Utrecht, Dr. A. Romano, Maastricht UMC+, Dr. G.S. Steba, UMC Utrecht, ism de Endometriosestichting.
In welke ziekenhuizen kunt u meedoen met dit onderzoek: UMC Utrecht, Maastricht UMC+ en Amsterdam UMC.
Wie kunnen er meedoen aan dit onderzoek: Alle vrouwen met endometriose.
Naar welke uitkomsten wordt gekeken in dit onderzoek: We willen dit onderzoeken door het bloed, haar, endometrium en endometriose weefsel van vrouwen met endometriose om te slaan in een biobank (opslag van weefsel voor onderzoek). Vervolgens willen we kijken of er verschillen zijn tussen vrouwen die wel en die niet seksueel misbruik hebben meegemaakt. Ook zullen we onderzoeken hoe vaak seksueel misbruik voorkomt in endometriose patiënten.
Soma studie
Onderzoek: Best Worst Scaling for surgical or medical treatment for women with endometrioma. Onderzoek naar de behandelvoorkeuren voor vrouwen met een endometrioom
Wat is het doel van dit onderzoek: Met behulp van een vragenlijst erachter komen welke eigenschappen een rol spelen bij het maken van een keuze voor de behandeling van een endometrioom. En we willen kijken hoe belangrijk deze eigenschappen zijn ten opzichte van elkaar.
Onderzoek wordt gecoördineerd door: Máxima Medisch Centrum, Anne Keukens
In welke ziekenhuizen kunt u meedoen met dit onderzoek: Bijna 30 ziekenhuizen verspreid door het land
Wie kunnen er meedoen aan dit onderzoek: vrouwen bij wie (ooit) een endometriose cyste (een endometrioom) is gevonden in één of beide eierstokken
Naar welke uitkomsten wordt gekeken in dit onderzoek: Eigenschappen die een rol spelen bij het maken van een keuze voor de behandeling van een endometrioom
Contact gegevens: Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar: soma@zorgevaluatienederland.nl
Tosca studie
Onderzoek: TOSCA studie: operatie en/of vruchtbaarheidsbehandeling bij darmendometriose
Wat is het doel van dit onderzoek: In deze studie onderzoeken we vrouwen met diepe endometriose in de darm en een kinderwens. We onderzoeken welk behandeling zorgt voor de hoogste kans op zwangerschap. De behandelingen die onderzocht worden zijn: 1) Opereren 2) Vruchtbaarheidsbehandeling (IVF/ICSI) 3) Combinatie van 1 en 2. U beslist zelf met uw gynaecoloog welke behandeling voor u het beste lijkt. Deelnemers vullen alleen vragenlijsten in over pijn en kwaliteit van leven.
Onderzoek wordt gecoördineerd door:
Mathijs Blikkendaal, gynaecoloog Nederlandse Endometriose Kliniek
Dries Twijnstra, gynaecoloog Leids Universitair Medisch Centrum
Astrid Cantineau, gynaecoloog Universitair Medisch Centrum Groningen
In welke ziekenhuizen kunt u meedoen met dit onderzoek: Catharina Ziekenhuis, Erasmus Medisch Centrum, Haaglanden Medisch Centrum, Leids Universitair Medisch Centrum, Maastricht Universitair Medisch Centrum, Medisch Spectrum Twente, Nederlandse Endometriose Kliniek/Reinier de Graaf Gasthuis, Radboud Universitair Medisch Centrum, Universitair Medisch Centrum Utrecht
Wie kunnen er meedoen aan dit onderzoek: Vrouwen met diepe endometriose in de darm en op dit moment een kinderwens die in aanmerkingen komen voor IVF.
Naar welke uitkomsten wordt gekeken in dit onderzoek: Levendgeboren kind, pijn, kwaliteit van leven.
Contact gegevens: Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar: Ini Zwart (arts onderzoeker) i.f.zwart@lumc.nl
Waves studie
Onderzoek: WAVES studie: Diagnostiek van adenomyose door echoscopische metingen van de beweeglijkheid van de baarmoeder
Wat is het doel van dit onderzoek?:
Het doel van dit onderzoek is het kwantificeren en in kaart brengen van de patronen van beweeglijkheid van een adenomyotische (zieke) baarmoeder, en het bestuderen van de effecten van medicamenteuze of operatieve behandelingen.
Het onderzoek wordt gecoördineerd door:
Catharina Ziekenhuis: Dr. C. Rees, Prof. dr. Huib van Vliet, Dr. B.C. Schoot (emeritus professor, UZ Gent)
In welke ziekenhuizen kunt u meedoen met dit onderzoek: Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Universitair Ziekenhuis Gent in België, Thessaloniki in Griekenland, Napels in Italië, Zhejiang in China
Wie kunnen er meedoen aan dit onderzoek: Mensen met adenomyose, met of zonder kinderwens.
Naar welke uitkomsten wordt gekeken in dit onderzoek: Er wordt gekeken naar de amplitude, richting, frequentie en coördinatie van de baarmoederbewegingen met behulp van vaginale echoscopie gedurende vier minuten.
Contactgegevens: Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar: Dick@schoot.com, of connieodetterees@gmail.com
Heb ik endometriose?
Vraag je je af of je misschien endometriose hebt? Controleer dan even je klachten door het invullen van een korte vragenlijst.