Geldzaken en verzekeringen

Als je vermoedt dat je endometriose hebt, is het goed om een afspraak met de huisarts te maken. De huisarts kan je medicatie geven en stuurt je mogelijk door naar andere zorgverleners. Gelukkig ben je in Nederland voor veel zorg verzekerd, waardoor je veel kosten niet zelf hoeft te betalen.

In Nederland is een basisverzekering voor gezondheidszorg verplicht

De basisverzekering is voor iedereen hetzelfde. Daarnaast kun je zelf nog voor een aanvullende verzekering kiezen, maar daar zitten veel verschillen tussen. Elk jaar kunnen de inhoud en de kosten van het basispakket van de zorgverzekering wijzigen. Dit geldt ook voor de aanvullende verzekering.

"In Nederland ben je voor veel zorg verzekerd, waardoor je veel kosten niet zelf hoeft te betalen. "

Denk je dat je endometriose hebt? Maak dan eerst een afspraak bij de huisarts

De zorg bij de huisarts wordt volledig vergoed door de basisverzekering. Hiervoor betaal je dus geen eigen risico. Je moet mogelijk wel je eigen risico betalen voor medicatie die de huisarts voorschrijft. De huisarts kan je ook doorverwijzen naar het ziekenhuis, bijvoorbeeld naar een gynaecoloog. Voor die zorg betaal je ook het eigen risico. Als je jonger bent dan 18 jaar, dan betaal je geen eigen risico.

Neem bij vragen contact op met je zorgverzekeraar

Als je klachten door endometriose hebt, zijn er veel andere zorgverleners die je ook kunnen helpen, bijvoorbeeld een fysiotherapeut, diëtiste, seksuoloog of psycholoog. Neem contact op met je zorgverzekeraar als je vragen hebt over welke zorg vergoed wordt. Dit kan afhankelijk zijn van je verzekering, maar bijvoorbeeld ook of je jonger of ouder bent dan 18 jaar.

"Ben je jonger dan 18? Dan betaal je geen eigen risico."