Werk

Endometriose kan van invloed zijn op je werk en het uitvoeren van je taken. Het kan moeilijk zijn om te besluiten of je op je werk wilt bespreken dat je endometriose hebt.

Endometriose kan het uitvoeren van je werk soms lastig maken

Endometriose kan invloed hebben op je werk. Het kan daarom fijn zijn om dit met je werkgever en je collega’s te bespreken. Zij begrijpen dan beter waarom het niet altijd lukt om bepaalde werkzaamheden uit te voeren en kunnen je beter helpen. Wil je liever niet delen dat je endometriose hebt? Je bent niet verplicht om aan je collega’s te vertellen waarom je soms afwezig bent door ziekte. Je werkgever mag ook niet vragen waarom je je ziek meldt. Je werkgever mag wel vragen wanneer je verwacht weer te kunnen werken.

Als je door endometriose niet kunt werken, kan dit gevolgen hebben voor je inkomen

Als je in loondienst werkt en ziek bent, moet jouw werkgever minimaal 70% van je salaris doorbetalen, meestal voor 2 jaar lang. Als je ZZP-er bent en geen verzekering hebt, betekent het dat je geen inkomen hebt als je niet kunt werken. Veel ZZP-ers kiezen daarom voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hoeveel geld je krijgt hangt af van de verzekering die je kiest.

Wat de bedrijfsarts/arbodienst voor je kan betekenen

Als je meerdere weken ziek bent, nodigt jouw werkgever jou uit voor een gesprek met de bedrijfsarts/arbodienst. Dit heet het verzuimconsult. Als je vaak kort ziek bent kan je ook zelf contact opnemen met de bedrijfsarts of arbodienst voor een verzuimconsult. Tijdens dit gesprek bespreken jullie samen hoe het werk met jouw klachten gecombineerd kan worden. De bedrijfsarts kan ook advies geven over hoe je je werk weer kunt uitvoeren. Dit gesprek is gratis. De bedrijfsarts mag niet aan jouw werkgever doorgeven dat je endometriose hebt. Als je meer wilt weten over wat een bedrijfsarts voor je kan doen, klik dan hier.

Als je voor een langere tijd door endometriose niet kunt werken

Als je door endometriose lang ziek bent en niet kunt werken, geldt de Wet Verbetering Poortwachter. Hierin staat wat de rechten en plichten van jou en jouw werkgever zijn. De bedrijfsarts of arbodienst gaat regelmatig met jou in gesprek om te kijken wat er mogelijk is. De werkgever maakt een plan en past dit aan als jouw klachten en gezondheid veranderen. Dit gaat door totdat je weer kunt werken, of duidelijk is dat dit niet kan. Als je langer dan 2 jaar ziek bent, kijkt het UWV of je blijvend niet kan werken.

Voor een ZZP'er zonder verzekering betekent niet werken geen inkomen. De begeleiding bij een private arbeidsongeschiktheidsverzekering is anders.

Solliciteren met endometriose

Wat vertel je tijdens een sollicitatiegesprek over je endometriose? Het is goed om te weten dat je niet hoeft te vertellen dat je endometriose hebt. De werkgever mag ook niet vragen of je een ziekte of aandoening hebt. Het kan wel goed zijn om dit te delen, maar dat kan ook op een later moment. Je moet het wel vertellen tijdens je sollicitatie als je door je klachten niet alle werkzaamheden goed kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld dat je soms niet goed zware voorwerpen kunt tillen. Denk daarom voor je sollicitatiegesprek goed na of dit voor jou geldt.

"De bedrijfsarts kan advies geven over hoe je je werk goed kunt blijven uitvoeren."