Wat is endometriose?
Endometriose is een ziekte waarbij weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt, buiten de baarmoeder zit. Dit kan zorgen voor ontstekingen en pijn.
Wat is endometriose?
In de baarmoeder zit slijmvlies. Wanneer weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt buiten de baarmoeder zit, noemen we dit endometriose. Tijdens de menstruatiecyclus groeit het baarmoederslijmvlies. Het endometrioseweefsel groeit buiten de baarmoeder met het baarmoederslijmvlies mee, en bloedt mee tijdens de menstruatie. Omdat het weefsel buiten de baarmoeder zit, blijft het bloed in het lichaam zitten. Dit kan zorgen voor ontstekingen en pijn. Het kan ook leiden tot littekens of het aan elkaar plakken van organen. Dit heet verklevingen.
De pijn ontstaat meestal:
- voor en tijdens de menstruatie
- tijdens de eisprong
- tijdens of na vaginale seks
Daarnaast kun je last hebben van langdurige pijn in het bekken of de onderbuik en vermoeidheid. Ook wanneer je niet ongesteld bent.
"Er zijn vier verschillende vormen van endometriose."
Verschillende vormen van endometriose
Er zijn vier verschillende vormen van endometriose:
- Oppervlakkige endometriose: De meeste mensen met endometriose hebben oppervlakkige endometriose. Dit zit vooral op het buikvlies. De endometriose groeit dan niet verder door in diepere lagen van weefsel of organen.
- Een endometrioom: Dit is een holte in de eierstok, gevuld met oud bloed.
- Diepe endometriose Soms groeit de endometriose wél in de diepere lagen van weefsel of organen. Dit heet diepe endometriose. Hierdoor worden de organen soms beschadigd. Bijvoorbeeld wanneer de endometriose ingroeit in de darm of blaas.
- Adenomyose: Als endometriose in de spierwand van de baarmoeder groeit heet dit adenomyose. Dit kan zorgen voor pijn tijdens ongesteldheid, of meer bloedverlies.
Wil je meer weten over adenomyose? Klik hier.
Iemand kan op een paar plekken endometriose hebben, of juist op heel veel. De klachten kunnen per persoon verschillen: Soms zorgt een kleine plek voor veel pijn. Iemand met endometriose in de darm of blaas heeft soms juist helemaal geen last. Als endometriose ontsteekt kunnen verklevingen ontstaan. Dit kan ook na een operatie ontstaan. De klachten door verklevingen zijn voor iedereen anders.
Wil je meer weten over verklevingen? Klik hier.

Endometriose kan een grote invloed hebben op iemands leven
Door pijn kunnen gewone dagelijkse dingen, zoals werken, sporten en boodschappen doen, moeilijker worden. Endometriose kan het moeilijker maken om zwanger te worden. Klik hier voor meer informatie. Dit komt doordat het weefsel buiten de baarmoeder ontstekingen en littekens kan veroorzaken, vooral rond de eierstokken en eileiders. De meeste vrouwen met endometriose worden gewoon zwanger.
Wil je meer weten over endometriose en de menstruatiecyclus? Kijk dan in de folder voor patiënten, onder het kopje "De menstruatiecyclus".
Waar we over vrouwen spreken, is dit ook van toepassing op mensen geboren met een baarmoeder die zich met een ander gender identificeren.
Meer informatie over oorzaken van endometriose
Wil je meer weten over de oorzaken van endometriose? Kijk dan op de website van de Endometriose Stichting:
Veelgestelde vragen
Endometriose komt ongeveer bij 2 tot 10% van de vrouwen voor. Het komt vooral voor bij vrouwen in de vruchtbare levensfase. Niet alle vrouwen met endometriose hebben klachten. Soms komt endometriose ook voor bij tieners, of bij vrouwen na de overgang.
Het is nog onduidelijk hoe je endometriose krijgt. Er zijn meerdere factoren die een rol kunnen spelen. Verschillende factoren kunnen de kans op endometriose vergroten. Meer weten over mogelijke oorzaken van endometriose? Klik hier.
Heb ik endometriose?
Vraag je je af of je misschien endometriose hebt? Controleer dan even je klachten door het invullen van een korte vragenlijst.
Leven met endometriose
Endometriose kan invloed hebben op verschillende fases in je leven. Dit kan per persoon verschillen. Hieronder vind je verschillende levensfases.

Puberteit
Veel jonge meiden met endometriose hebben al vanaf de eerste menstruatie klachten.

Werk
Endometriose kan van invloed zijn op je werk en het uitvoeren van je taken. Je kunt zelf besluiten of je op je werk wilt bespreken dat je endometriose hebt.

Zwanger worden
Veel vrouwen met endometriose kunnen zwanger worden. Het kan soms wel moeilijker zijn, bijvoorbeeld als de endometriose rond de eileiders of eierstokken zit.

Overgang / Menopauze
Na de overgang nemen klachten van endometriose vaak af. Helaas zijn er ook vrouwen die na de overgang klachten van endometriose houden.
Professionals
Als je klachten hebt van endometriose, dan kan je terecht bij verschillende zorgaanbieders. Voor sommige zorgaanbieders heb je een verwijsbrief van de huisarts nodig. Hieronder vind je verschillende zorgverleners.

Huisarts
Heb je klachten of vermoed je endometriose? Maak een afspraak met de huisarts voor een behandelplan of doorverwijzing.

Gynaecoloog
Heb je last van klachten door endometriose en helpen pijnstillers en hormonen niet of onvoldoende? Dan kan je huisarts je doorsturen naar een gynaecoloog.

Psycholoog of praktijkondersteuner GGZ
Endometriose kan veel invloed hebben op je leven. Dit kan leiden tot psychische klachten. Een psycholoog of praktijkondersteuner GGZ kan je hierbij helpen.